ΠΑΙΔΟ-ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

1960 : Ιδρύεται στο Νοσοκομείο μας η πρώτη Παιδο-Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική στην Ελλάδα, με ένα γιατρό Διευθυντή.

1971 : Άρχισε στην Κλινική μας η εκπαίδευση ειδικευόμενων γιατρών

1981 : Ιδρύεται το πρώτο Παιδο-Ακουολογικό Τμήμα στην Ελλάδα, για συστηματικό έλεγχο της ακοής και αντιμετώπιση των βαρηκόων και κωφών παιδιών. 

1985 : Με την σύσταση του Ε.Σ.Υ. υπηρετούν στην Κλινική μας σε οργανικές θέσεις 9 ειδικευμένοι και 5 ειδικευόμενοι γιατροί.

1999 : Ιδρύεται το πρώτο Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Γναθοπροσωπικών Ανωμαλιών, υπό την ευθύνη της Κλινικής μας. Σε συνεργασία με ομάδα συναφών ειδικοτήτων αποκαθιστά χειρουργικά σχιστίες και αντιμετωπίζει τα συνοδά προβλήματα.

1999 : Εγκρίθηκε και δραστηριοποιείται το πρώτο ολοκληρωμένο Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτεύσεων Παίδων για την χειρουργική αντιμετώπιση, εκπαίδευση και αποκατάσταση παιδιών με μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα ή κώφωση.

Σήμερα υπηρετούν 5 ειδικευμένοι και 5 ειδικευόμενοι γιατροί. Πολλοί γιατροί μας έχουν εξειδικευθεί σε Κέντρα του εξωτερικού, ενώ όλοι έχουν μεγάλη και πολύπλευρη κλινική εμπειρία. Η Κλινική μας αντιμετωπίζει επείγοντα και χρόνια Παιδο-Ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα από την νεογνική ηλικία μέχρι 16 χρονών.

 

Ιατρικό Προσωπικό

Προϊστάμενος Διευθυντής
Παρπούνας Κωνσταντίνος MD, PhD

Διευθυντές
Χέλμης Γεώργιος MD   
Λεωτσάκος Παύλος MD      
Βαγής Ιωάννης MD       
Αθανασόπουλος Ιωάννης MD, PhD

Ειδικευμένοι Ιατροί
Κατσή Άννα - Επιμελήτρια Β' / Επικουρική      
Γκούβελος Φώτης - Επιμελητής Β' / Επικουρικός   

Ειδικευόμενοι Ιατροί
Ζάχου Ζωή  
Καρέλης Ανδρέας  
Λεβέντη Αργυρώ
Γκορτσαλή Αθανασία

Νοσηλευτικό  προσωπικό

Προϊσταμένη
Μπότση Ιωάννα

Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Απαλάκη Ευριδίκη
Κερέζη Πασχαλία    
Ντάλλη Δήμητρα    
Δραγώνα Στυλιανή

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Χρυσικοπούλου Αγγελική   
Μπανάσιου Στεργιάννα    
Οικονόμου Χαρίκλεια    
Βαρέλη Έλενα    

Βοηθός Θαλάμου
Πλευρίτη Χριστίνα    

Γραμματειακή Υποστήριξη
Ανδρουτσόπουλος Δημήτριος  

 

Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) : Λειτουργεί κάθε δεύτερη μέρα στα πλαίσια της γενικής εφημερίας του νοσοκομείου μας. Το τμήμα αυτό εξυπηρετεί 12.000 - 14.000 παιδιά το χρόνο. Πραγματοποιούνται εισαγωγές επειγόντων περιστατικών και αντιμετωπίζονται χειρουργικά οι επείγουσες περιπτώσεις.

Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία (Τ.Ε.Ι.) : Λειτουργούν τα πρωινά κάθε Δευτέρας, Τετάρτης και Παρασκευής (εκτός αργιών). Δέχονται χρόνια περιστατικά μετά από τηλεφωνικό ραντεβού στο τηλέφωνο 1535 - Γραμμή για την Υγεία. Η προσέλευση στα Τ.Ε.Ι είναι της τάξης των 5.000 παιδιών το χρόνο.

< Κλινική εξέταση στα Τ.Ε.Ι. >

Απογευματινά Ιατρεία (Α.Ι.) : Με επιλογή γιατρού, λειτουργούν 2 απογεύματα την εβδομάδα από τις 16:00 - 20:00, μετά από τηλεφωνικό ραντεβού στο τηλέφωνο 1535 - Γραμμή για την Υγεία. Εξετάζονται περίπου 1.200 - 1.400 παιδιά κάθε χρόνο.

Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν) : Πραγματοποιούνται μικρής διάρκειας χειρουργεία, 1.000 περιστατικά περίπου κάθε χρόνο, όπως αδενοτομή, αμυγδαλεκτομή, κύστεις, σωληνίσκοι αερισμού ώτων κ.α. Τα παιδιά επιστέφουν στο σπίτι τους την ίδια μέρα. 

Κεντρικό Χειρουργείο : Πραγματοποιούνται 1.000 χειρουργεία περίπου κάθε χρόνο που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα των χειρουργικών Παιδο-Ωτορινολαρυγγολογικών προβλημάτων.

  Αμυγδαλεκτομή >

Σχετικά με την χειρουργική αντιμετώπιση των περιστατικών η δραστηριότητα μας είναι ποικίλη και αφορά επείγουσες και χρόνιες ΩΡΛ/κές παθήσεις: 
Στα επείγοντα των νεογνών, ιδιαίτερης σημασίας είναι η άμεση απελευθέρωση του ανώτερου αεραγωγού σε παιδιά με ατρησία των ρινικών χοανών και στένωσης του απιοειδούς στομίου του κύτους της ρινός. Επίσης η άμεση απελευθέρωση του κατώτερου αεραγωγού, μετά από ενδοσκοπικό έλεγχο, σε περιπτώσεις συγγενών ανωμαλιών του λάρυγγα και της τραχείας όπως σε λαρυγγομαλακία, τραχειομαλακία, στενώσεις του λάρυγγα κ.α. Στα μεγαλύτερα παιδιά η διαπύηση συγγενών ανωμαλιών του τραχήλου και διαπύηση λεμφαδενίτιδων κατέχουν την πρώτη θέση για επείγουσα χειρουργική επέμβαση.
Στις  χρόνιες παθήσεις αντιμετωπίζουμε χειρουργικά σχεδόν όλο το φάσμα των Παιδο-ΩΡΛ/κών προβλημάτων: Οι χρόνιες καλοήθεις ωτίτιδες με μυριγγοπλαστική ή τυμπανοπλαστική. Οι χρόνιες κακοήθεις ωτίτιδες με μαστοειδεκτομή  ανοικτού ή κλειστού τύπου, ανάλογα με την περίπτωση. Οι χρόνιες παθήσεις της ρινός όπως χοανοπολύποδες, πολύποδες από διάφορες αιτίες, όπως ινοκυστική νόσος, αλλεργία, μυκητιασική ρινοκολπίτιδα κ.α. αντιμετωπίζονται ενδοσκοπικά. Οι παθήσεις του τραχήλου, συγγενούς συνήθως αιτιολογίας, όπως κύστεις και συρίγγια της βραγχιακής συσκευής, τεράτωμα, αγγειακές δυσπλασίες τύπου λεμφαγγειώματος ή αιμαγγειώματος, κύστεις της μέσης γραμμής, αλλά και ειδικές φλεγμονές χειρουργούνται μετά τον ενδεικνυόμενο κατά περίπτωση έλεγχο. Οι χρόνιες παθήσεις του λάρυγγα αντιμετωπίζονται χειρουργικά υπό μικρολαρυγγοσκόπηση.

 

ΕΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΓΝΑΘΟΠΟΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΑΝΩΜΑΛΙΩΝ

Προεγχειρητικά <  Χειλεοσχιστία  >