Σας καλωσορίζουμε στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

Γνωρίζουμε ότι η επίσκεψη ή η εισαγωγή στο νοσοκομείο μπορεί να προκαλέσει άγχος σε σας και στο παιδί σας. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε να αισθανθείτε εσείς και το παιδί σας άνετα.

Σας συμβουλεύουμε να είστε ειλικρινείς με το παιδί σας και να του μιλήσετε για το νοσοκομείο και τι πρόκειται να κάνει στο νοσοκομείο.

Προς διευκόλυνση σας έχουμε συγκεντρώσει ορισμένες πληροφορίες που θα σας φανούν χρήσιμες κατά την επίσκεψή σας ή την παραμονή του παιδιού σας στο Νοσοκομείο.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Νοσοκομείο και για επίκαιρα θέματα υγείας μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: www.paidon-agiasofia.gr

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία. Μην διστάσετε να μας ρωτήσετε.

Στόχος μας είναι η παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας υγείας στους μικρούς μας ασθενείς.

Παρακαλούμε να φέρετε μαζί σας:

 • Νυχτικό ή πιτζάμα και παντόφλες
 • Οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα
 • Χτένα και σαμπουάν
 • Πάνες για τα μικρότερα παιδιά
 • Τα αγαπημένα του παιχνίδια και βιβλία. Σας παρακαλούμε να αποφύγετε να φέρετε μαζί σας παιγνίδια με μπαταρίες γιατί είναι επικίνδυνα όταν είναι κοντά στο οξυγόνο ή μικρά σε μέγεθος λόγω κινδύνου κατάποσης από τα μικρά παιδιά. Μην φέρνετε μαζί σας χνουδωτά παιχνίδια για τον κίνδυνο λοιμώξεων. Αν αυτό είναι απαραίτητο φροντίστε να μην τα μοιράζεται με τα άλλα παιδιά.
 • Φάρμακα που το παιδί σας παίρνει στο σπίτι και ενημερώστε την υπεύθυνη νοσηλεύτρια και τον γιατρό.
 • Το βιβλιάριο υγείας του παιδιού σας και όλα τα σχετικά έγγραφα, τα στοιχεία του παιδιάτρου που παρακολουθεί το παιδί σας και τυχόν εξετάσεις από πιθανή νοσηλεία στο εξωτερικό.
 • Αν το παιδί σας τρέφεται με γάλα σε σκόνη δεν χρειάζεται να φέρετε μαζί σας το γάλα του. Το Νοσοκομείο διαθέτει όλα τα γάλατα σε σκόνη που κυκλοφορούν στην αγορά και σας το παρέχει δωρεάν καθώς και αποστειρωμένα «μπιμπερό».

Το Γραφείο Κίνησης Ασθενών λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή: 8:00 -14:00 και όλο το 24ωρο τις ημέρες εφημερίας του Νοσοκομείου.

Θα σας ζητηθεί το βιβλιάριο ασφάλειας του παιδιού, η διεύθυνση κατοικίας και τα τηλέφωνα επικοινωνίας μαζί σας.

Στο Νοσηλευτικό Τμήμα σας υποδέχεται πάντα ο υπεύθυνος νοσηλευτής που τακτοποιεί το παιδί σας στο κρεβάτι ενώ η προϊσταμένη-νοσηλεύτρια σας δίνει βασικές πληροφορίες για το ημερήσιο πρόγραμμα του τμήματος που νοσηλεύεστε. Συνήθως, η μέρα αρχίζει στις 06:00 και η ώρα του ύπνου είναι στις 20:00-21:00, οπότε σβήνουν τα φώτα και παραμένει μόνο ο νυχτερινός φωτισμός.

Με την εισαγωγή του παιδιού στο Νοσηλευτικό Τμήμα ο υπεύθυνος νοσηλευτής θα φορέσει στον καρπό του παιδιού την ειδική περιχειρίδα όπου αναγράφεται το όνομά του.

Ιατροί και νοσηλευτές μπορούν έτσι να αναγνωρίσουν εύκολα το παιδί σας για οποιαδήποτε νοσηλευτική ή ιατρική παρέμβαση, όπως η χορήγηση φαρμάκου, ιδιαίτερα όταν κοιμάται ή είναι βρέφος. Θα πρέπει να φορά την περιχειρίδα καθόλη τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο και να τη διατηρεί σε καλή κατάσταση. Αν φθαρεί ή χαθεί ο υπεύθυνος νοσηλευτής θα την αντικαταστήσει.

Η τακτική επίσκεψη γιατρών γίνεται κάθε πρωί.

Αν επιθυμείτε να μιλήσετε στους γιατρούς του Τμήματος ή στον γιατρό που έχει την ευθύνη για τον συντονισμό της νοσηλείας του παιδιού σας πέραν της τακτικής επίσκεψης μπορείτε να απευθυνθείτε στη γραμματέα του τμήματος ή στην υπεύθυνη νοσηλεύτρια.

Αν το παιδί πρόκειται να χειρουργηθεί ή/και χορηγηθεί πειραματικό δοκιμαστικό φάρμακο θα απαιτηθεί η ενυπόγραφη συγκατάθεση του γονέα ή του κηδεμόνα του.

Αν το παιδί σας εισαχθεί επειγόντως στο Νοσοκομείο παρακαλούμε να προσκομίσετε το συντομότερο δυνατό:

 • το βιβλιάριο απορίας ή
 • το βιβλιάριο ασθένειας, αν είστε ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ή
 • το εισιτήριο του ταμείου, αν είστε ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες.

Το χειρουργείο ημέρας στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) καλύπτει ανάγκες μικρότερων χειρουργικών επεμβάσεων. Η εισαγωγή γίνεται την ίδια μέρα και λίγες ώρες μετά την επέμβαση το παιδί μπορεί να πάει στο σπίτι του.

Αν το παιδί σας πρόκειται να χειρουργηθεί στη ΜΗΝ παρακαλούμε φροντίστε να τηρηθούν τα παρακάτω:

 • δεν πρέπει να είναι κρυωμένο, να μην έχει ακροαστικά, βήχα, συνάχι, έμετο ή διάρροια τουλάχιστον δυο εβδομάδες πριν το χειρουργείο και να μην έχει πυρετό την προηγούμενη ημέρα ή την ημέρα του χειρουργείου,
 • πρέπει να έχουν περάσει 30 ημέρες από την ημέρα που εμφανίστηκε κάποιο λοιμώδες νόσημα (ανεμοβλογιά, ιλαρά, ερυθρά, κ.α.) και 20 ημέρες από οποιοδήποτε εμβολιασμό,
 • αν παίρνει φάρμακα για επιληψία ή βρίσκεται σε χρόνια αγωγή για βρογχικό άσθμα, πρέπει να πάρει την πρωινή του δόση πριν έλθει στο Νοσοκομείο και να ενημερωθεί ο αναισθησιολόγος γιατρός,
 • το προηγούμενο βράδυ θα πρέπει να φαει ελαφρά πριν τις 20:00. Μπορεί να πιει νερό, για τελευταία φορά τέσσερεις (4) ώρες πριν έλθει στο Νοσοκομείο,
 • πρέπει να έχετε μαζί σας μία εξέταση γενικής αίματος την οποία μπορείτε να κάνετε τις προηγούμενες ημέρες στο Νοσοκομείο ή όπου αλλού επιθυμείτε.
 • Ώρα προσέλευσης: 07:30 – 08:00.

Σας παρακαλούμε να ακολουθήσετε τις οδηγίες πριν το χειρουργείο, διαφορετικά, η χειρουργική επέμβαση του παιδιού σας θα αναβληθεί.

Για τα παιδιά που έρχονται από την επαρχία, θα πρέπει να εξασφαλίσετε την παραμονή τους στην Αθήνα το πρώτο 24ωρο μετά την επέμβαση.

Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να φέρετε το παιδί σας στην προγραμματισμένη ημερομηνία, παρακαλούμε να μας ειδοποιήσετε έγκαιρα στο 210 746 7064, 210 746 7065, 210 746 7066.

Αν το παιδί σας πρόκειται να χειρουργηθεί παρακαλούμε έχετε υπόψη τα παρακάτω:

 • δεν πρέπει να είναι κρυωμένο, να μην έχει ακροαστικά, βήχα, συνάχι, έμετο ή διάρροια τουλάχιστον δυο εβδομάδες πριν το χειρουργείο και να μην έχει πυρετό την προηγούμενη ημέρα ή την ημέρα του χειρουργείου
 • πρέπει να έχουν περάσει 30 ημέρες από την ημέρα που εμφανίστηκε κάποιο λοιμώδες νόσημα (ανεμοβλογιά, ιλαρά, ερυθρά, κ.α.) και 20 ημέρες από οποιοδήποτε εμβολιασμό.
 • αν έχει κάποιο χρόνιο νόσημα (βρογχικό άσθμα, παθήσεις θυρεοειδούς, επιληψία, διαβήτη, καρδιολογικά προβλήματα, αλλεργίες, αναιμία, κ.α.) ή παίρνει φάρμακα παρακαλούμε επικοινωνήστε με τους αναισθησιολόγους από 8:00 έως 14:00 στο 210 746-7214
 • την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης, το παιδί θα πρέπει να είναι τελείως νηστικό (δεν πρέπει να φαει τίποτα ούτε να πιει). Ο χρόνος της νηστείας εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Για περισσότερες λεπτομέρειες παρακαλούμε ρωτήστε την προϊσταμένη-νοσηλεύτρια.

Σας παρακαλούμε να ακολουθήσετε τις οδηγίες πριν το χειρουργείο, διαφορετικά η χειρουργική επέμβαση του παιδιού σας θα αναβληθεί.

Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να φέρετε το παιδί σας στην προγραμματισμένη ημερομηνία, παρακαλούμε να μας ειδοποιήσετε έγκαιρα στο 210 779- 5757.

Ομάδα ειδικών (διαιτολόγοι, τεχνολόγοι τροφίμων κ.α. ) φροντίζουν για την ποιότητα των τροφίμων από την παραλαβή ως την κατανάλωσή τους. Ειδική επιτροπή ορίζει τα γεύματα που συμπεριλαμβάνουν όλες τις ομάδες τροφίμων αλλά και ξεχωριστό διαιτολόγιο όταν το απαιτεί η κατάσταση της υγείας του παιδιού.

Τα γεύματα των παιδιών σερβίρονται:

 • 08:00 : πρωινό
 • 10:00 : πρόγευμα
 • 12:00 : μεσημεριανό γεύμα
 • 16:00 : απογευματινό
 • 18:00 : βραδινό

Μετά το βραδινό το Νοσοκομείο προσφέρει γάλα σε όποιο παιδί το επιθυμεί.

Τα ειδικά και βρεφικά γάλατα και οι βρεφικές κρέμες παρασκευάζονται στο εξειδικευμένο Γαλακτοκομείο του Νοσοκομείου.

Καλό είναι να μη φέρνετε στο Νοσοκομείο φαγητό από εστιατόρια ή/και fast food, διότι περικλείει κινδύνους για την υγεία του παιδιού και επιβαρύνουν την υγιεινή του Νοσοκομείου.

Για την εξυπηρέτηση των συνοδών και επισκεπτών, λειτουργούν κυλικεία στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου (ώρες λειτουργίας: 6:00 – 24:00).

Αν το παιδί σας πρόκειται κάνει εξετάσεις αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας παρακαλούμε φροντίστε να τηρηθούν τα παρακάτω:

 1. δεν πρέπει να είναι κρυωμένο, να μην έχει ακροαστικά, βήχα, συνάχι, έμετο ή διάρροια και να μην έχει πυρετό την προηγούμενη ημέρα ή την ημέρα της εξέτασης,
 2. πρέπει να έχουν περάσει 30 ημέρες από την ημέρα που εμφανίστηκε κάποιο λοιμώδες νόσημα (ανεμοβλογιά, ιλαρά, ερυθρά, κ.α.) και 20 ημέρες από οποιοδήποτε εμβολιασμό,
 3. αν παίρνει φάρμακα για επιληψία ή βρίσκεται σε χρόνια αγωγή για βρογχικό άσθμα, πρέπει να πάρει την πρωινή του δόση πριν έλθει στο Νοσοκομείο και να ενημερωθεί ο αναισθησιολόγος γιατρός,
 4. το προηγούμενο βράδυ θα πρέπει να φαει ελαφρά πριν τις 21:00. Μπορεί να πιει γάλα μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα και νερό για τελευταία φορά τέσσερεις (4) ώρες πριν έλθει στο Νοσοκομείο για εξέταση,
 5. πρέπει να έχετε μαζί σας μία εξέταση γενικής αίματος την οποία μπορείτε να κάνετε τις προηγούμενες ημέρες στο Νοσοκομείο ή όπου αλλού επιθυμείτε,
 6. αν έχει ξανακάνει ανάλογη εξέταση να την φέρετε μαζί σας (και τα φιλμς), για να γίνει σύγκριση των αποτελεσμάτων.

Για τα παιδιά που έρχονται από την επαρχία, θα πρέπει να εξασφαλίσετε την παραμονή τους στην Αθήνα το πρώτο 24ωρο μετά την επέμβαση.

Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να φέρετε το παιδί σας στην προγραμματισμένη ημερομηνία, παρακαλούμε να μας ειδοποιήσετε έγκαιρα στο 210-7467040 ή 210-7467080, ώστε άλλο παιδί που έχει ανάγκη να εξετασθεί στη θέση του.

Στο Νοσοκομείο λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο για τα νοσηλευόμενα παιδιά. Τα μαθήματα παραδίδονται, ανάλογα με την περίπτωση, στις αίθουσες του σχολείου ή στο κρεβάτι του ασθενή με τη διαδικασία της εξατομικευμένης διδασκαλίας.

Στο τέλος της νοσηλείας μαζί με το εξιτήριο χορηγείται και βεβαίωση παρακολούθησης των μαθημάτων ή το ενδεικτικό απολυτήριο για όλο το σχολικό έτος. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στην προϊσταμένη-νοσηλεύτρια.

Το επισκεπτήριο στα νοσηλευόμενα παιδιά επιτρέπεται

 • από 16:00 έως και 20:00 το χειμώνα
 • από 17:00 έως 21:00 το καλοκαίρι

Για τις μονάδες εντατικής νοσηλείας και τα ειδικά Τμήματα καθορίζεται κατά περίπτωση. Παρακαλούμε ρωτήστε την προϊσταμένη – νοσηλεύτρια του Τμήματος.

Παρακαλούνται οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια των ιατρικών επισκέψεων και της νοσηλευτικής φροντίδας να εξέρχονται από τα δωμάτια των παιδιών/

Μετά το τέλος του επισκεπτηρίου και καθόλη τη διάρκεια της νύχτας μόνο ένας συνοδός επιτρέπεται να παραμένει μαζί με το παιδί.

Συστηματικός και αυστηρός έλεγχος θα γίνεται από το προσωπικό ασφάλειας του Νοσοκομείου.

Για το καλό των παιδιών σας παρακαλούμε να σέβεστε το ωράριο επισκεπτηρίου.

Για την αποφυγή λοιμώξεων

 • Μόνον οι γονείς μπορούν να επισκεφτούν νοσηλευόμενους κάτω του ενός έτους.
 • Οι επισκέπτες πρέπει να είναι άνω των 14 ετών και να μην έχουν κρυολόγημα, καταρροή ή δερματικά νοσήματα.
 • Όλοι οι επισκέπτες προσέρχονται αφού πλύνουν τα χέρια τους

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ., πυρκαγιά), σας ειδοποιεί ο συναγερμός ή/και η καμπάνα της Εκκλησίας.

 • Παρακαλούμε μείνετε ψύχραιμοι.
 • Παραμείνετε στο δωμάτιο σας.
 • Κλείστε τις πόρτες και τα παράθυρα του δωματίου.
 • Αποφύγετε την χρήση ασανσέρ.
 • Ακολουθήστε τις οδηγίες των υπευθύνων του Νοσοκομείου.

Το Νοσοκομείο διαθέτει εκπαιδευμένο προσωπικό ασφάλειας για την προστασία των νοσηλευομένων, εργαζομένων και επισκεπτών του σε 24ωρη βάση.

Η υπηρεσία ασφάλειας στεγάζεται στο κεντρικό θυρωρείο του Νοσοκομείου.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε ασυνήθιστες κινήσεις ή οτιδήποτε άλλο ανησυχητικό, παρακαλείστε να ενημερώσετε το νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματός σας ή να καλέσετε την Ασφάλεια του Νοσοκομείου στο 210 7467950 & 210 7467952 ή στο τηλέφωνο του θυρωρείου: 210 7467100.

Για την ασφάλεια του παιδιού σας παρακαλούμε να:

 • τοποθετείτε τα κιγκλιδώματα της κούνιας του όταν βγαίνετε από το δωμάτιο.
 • ενημερώνετε τους νοσηλευτές όταν πρέπει να φύγετε από το Νοσοκομείο.
 • μη χρησιμοποιείτε κινητά τηλέφωνα. Για την εξυπηρέτησή σας υπάρχουν καρτοτηλέφωνα σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου.
 • να κλείνετε τις τηλεοράσεις το αργότερο στις 21:00.
 • τηρείτε τους κανόνες υγιεινής στα δωμάτια, τις τουαλέτες και όλους τους χώρους του Νοσοκομείου.

Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου.

 • Για τον θηλασμό ή το άλλαγμα του μωρού σας στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία (ΤΕΙ) ή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) απευθυνθείτε στην υπεύθυνη νοσηλεύτρια.
 • Τουαλέτα ατόμων με αναπηρία (ΑΜΕΑ) βρίσκεται στο χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ισόγειο).
 • Η Κοινωνική Υπηρεσία και η Επιτροπή Δικαιωμάτων Ασθενούς βρίσκονται στο ισόγειο, στο χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.
 • Ο Ιερός Ναός του Νοσοκομείου (Αγία του Θεού Σοφία) είναι ανοικτός καθημερινά από 06:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ., εκτός του απογεύματος της Πέμπτης.
 • Τράπεζα και μηχάνημα ανάληψης χρημάτων (ATM) βρίσκεται στον πρώτο όροφο.

Ο γιατρός είναι στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσει για την κατάσταση της υγείας του παιδιού σας.

Μόνο οι γονείς ή ο κηδεμόνας του παιδιού έχουν δικαίωμα πρόσβασης στον ιατρικό φάκελλο. Σε περίπτωση που επιθυμείτε αντίγραφο του ιατρικού φακέλλου παρακαλούμε να υποβάλετε έγγραφη αίτηση στη Γραμματεία του Νοσοκομείου.