Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Τηλ.Κέντρο Νοσοκομείου 21320132000
Γραφείο Νοσηλευτικού Προσωπικού 2107467774, 2107467770
Γραφείο Ιατρών Κλινικής 2107467775
Γραμματεία 2107467777
Fax 2107467772
Ηλεκτρονική Διεύθυνση thalas1@paidon-agiasofia.gr

Στελέχωση

Υπεύθυνος:Αντώνης Καττάμης
Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας

ΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Δελαπόρτα Πολυξένη
Παιδίατρος
Επικουρική Επιμελήτρια ΕΣΥ

Ιωακειμίδου Ναταλία
Παιδίατρος
Επικουρική Επιμελήτρια ΕΣΥ

Κυριακοπούλου Δήμητρα
Παιδίατρος
Επιμελήτρια Α’ΕΣΥ

Καφούρου Άννα
Παιδίατρος
Διευθύντρια ΕΣΥ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Παχουλού Αμαλία
Προϊσταμένη Κλινικής

Ομάδα Κλινικών Μελετών

Λόκα Θάλεια
Μωράκη Μαρία
Κουμάση Κωνσταντίνα
Νίτσα Ευαγγελία

Η Πανεπιστημιακή Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας (Κληρονομικές Αναιμίες) περιλαμβάνει:

  • Μονάδα ημερήσιας νοσηλείας 40 κλινών για μεταγγίσεις παιδιών και ενηλίκων ασθενών με χρόνιες μεταγγισοεξαρτώμενες κληρονομικές αναιμίες .
  • Ειδική Μονάδα Αιματολογίας (Εξωτερικό Ιατρείο Καλοήθους Αιματολογίας )
  • Εργαστήριο παρακολούθησης μεταγγίσεων

Η Μονάδα στεγάζεται στο 1ο ΄όροφο του κτιρίου ‘Δοξιάδη’ στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’.
Η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Στην μονάδα μεταγγίζονται -430 παιδιά και ενήλικες ασθενείς (περίπου το 15% των ασθενών όλης της Ελλάδας). Σε τακτική βάση παρακολουθούνται >400 εξωτερικοί ασθενείς με καλοήθη αιματολογικά νοσήματα όπως μη μεταγγισιοεξαρτώμενη μεσογειακή αναιμία Δρεπανοκυτταρική Αναιμία, Αιμοσφαιρινοπάθεια Η, συγγενείς διαταραχές ερυθρών, πολυερυθραιμία, αιμοχρωμάτωση, συγγενής δυσερυθροποιητική αναιμία, IRIDA, σύνδρομα μυελικής ανεπάρκειας, κ.ά. Στη Μονάδα έχουν οργανωθεί, σε εθνική κλίμακα, αρχεία καταγραφής σπάνιων συγγενών αιματολογικών νοσημάτων, όπως η αναιμία Diamond-Blackfan,το σύνδρομο Shwachman-Diamond, και η συγγενής ακοκκιοκυτταραιμία.
Για όλα τα νοσήματα γίνεται μοριακός έλεγχος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γενετικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με το ερευνητικό εργαστήριο της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Αιματολογικής Μονάδας (Π.Ο.Αι.Μ.) καθώς και με εργαστήρια του Εξωτερικού. Επιπλέον υπάρχει συνεργασία με τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού τον Οστών για τη θεραπεία των ασθενών.
Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει μακρόχρονη πορεία με διεθνή αναγνώριση, όπως φαίνεται από τον αριθμό των διεθνών δημοσιεύσεων και το κύρος των περιοδικών και των ανακοινώσεων σε διεθνή συνέδρια, των μεταπτυχιακών ερευνητικών μελετών και των συμμετοχών σε πολυκεντρικές κλινικές μελέτες και τη συνεργασία με κορυφαία κέντρα Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας του εξωτερικού. Με αυτό τον τρόπο οι ασθενείς μπορούν να έχουν πρόσβαση στις τελευταίες θεραπείες.
Η μονάδα μετέχει σε διεθνείς και πανελλαδικές καταγραφές, σε επιχορηγούμενες κλινικές μελέτες και σε ερευνητικά προγράμματα επιχορηγούμενα από διάφορους φορείς, όπως το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Στήριξης FP7, εταιρείες και σύλλογοι υποστήριξης ασθενών.
Ενδεικτικά της αναγνωσιμότητας του έργου που επιτελείται αποτελεί η επιλογή του Καθ. Α. Καττάμη ως προέδρου της Επιτροπής ΚΕΣΥ για τις Αιμοσφαιρινοπάθειες και Διαταραχές Αιμόστασης και εθνικού εκπροσώπου στην Ευρωπαϊκή Ομάδας Εργασίας EuroDBA Working Group (Diamond Blackfan Anemia) και σε επιτελικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αιματολογίας (European Hematology Association – EHA- Committee for the Roadmap for European Hematology Research / οργανωτική επιτροπή του ετήσιου συνεδρίου 2018-2021).
Από τις σημαντικότερες διακρίσεις της Μονάδας είναι η αναγνώριση της από το Υπουργείο Υγείας (ΦΕΚΤεύχος Β. Αρ 4271/22.11.19 ) ως :

  • Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για Σπάνια Αιματολογικά Νοσήματα, κατ’ αντιστοιχία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αναφοράς ERN-EuroBloodNet

Στην αντιμετώπιση των ασθενών συμμετέχουν παιδίατροι με εμπειρία στην παιδιατρική αιματολογία και στην αντιμετώπιση ενήλικων ασθενών με συγγενείς αναιμίες. Επειδή στη Μονάδα παρακολουθούνται παιδιά και ενήλικες υπάρχει άμεση συνεργασία τόσο με τις παιδιατρικές υποειδικότητες του νοσοκομείου μας όσο και με κέντρα και ιατρούς ενηλίκων. Η νοσηλευτική υποστήριξη των ασθενών γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό με πολυετή εμπειρία και αφοσίωση στο πάσχον παιδί και ενήλικα με αναιμία που χρήζει μετάγγισης.