Τμήμα Κυστικής Ίνωσης

ΤΜΗΜΑ ΚΥΣΤΙΚΗΣ ΙΝΩΣΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: ++30 2132013761 (tel), cfcenter@paidon-agiasofia.gr (email)
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Ιωάννα Λούκου
Παιδίατρος, MD, MSc, PhD
i.loukou@paidon-agiasofia.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Μαρία Μουστάκη
Παιδίατρος, MD, PhD
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α’ Αργυρή Πετροχείλου
Παιδίατρος MD, PhD
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Ιωάννα Ζαρκάδα
Παιδίατρος MD
ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ Κίμων Σφίγγος
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΡΙΑ Ευγενία Τρουπή

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΥΣΤΙΚΗΣ ΙΝΩΣΗΣ

Το Τμήμα Κυστικής Ίνωσης του Νοσοκομείου μας λειτουργεί από το 1961 και από το 1987 εντάχθηκε στο ΕΣΥ ως αυτοδύναμο τμήμα. Στο διάστημα των τελευταίων αυτών 33 ετών διαγνώστηκαν και είχαν τακτική παρακολούθηση πάνω από 700 ασθενείς. Είναι το μεγαλύτερο κέντρο του είδους του στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα, όσον αφορά στον αριθμό των ασθενών, της Ευρώπης, παρακολουθώντας σήμερα περισσότερα από 300 παιδιά με κυστική ίνωση. Οι ασθενείς παρακολουθούνται σε τακτική βάση με επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία του Τμήματος ανά 1-3 μήνες, ενώ ένας μικρός αριθμός παιδιών νοσηλεύεται κάθε μήνα στο Νοσοκομείο (περίπου 20-25 παιδιά).

Εντός του τμήματος λειτουργεί εργαστήριο στο οποίο γίνεται δοκιμασία χλωριούχων (τεστ ιδρώτα) σε παιδιά και ενήλικες στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο γίνονται περισσότερες από 1000 τέτοιες δοκιμασίες. Είναι το μοναδικό τμήμα σε Δημόσιο Νοσοκομείο το οποίο εκτελεί τη συγκεκριμένη εξέταση. Επιπλέον γίνονται αναπνευστικές δοκιμασίες (σπιρομέτρηση – ταλαντωσιμετρία) στους ασθενείς με κυστική ίνωση (πάνω από 1200 κάθε χρόνο) σε δύο εξαιρετικά αξιόπιστα μηχανήματα (JAEGER Vyntus spirometer), με φίλτρα μίας χρήσεως υψηλότατων προδιαγραφών.

Η μακρόχρονη εμπειρία του μικρού σε αριθμό αλλά εξειδικευμένου προσωπικού στη διαχείριση ενός εξαιρετικά μεγάλου αριθμού ασθενών καθώς επίσης η συμβολή μίας μεγάλης διεπιστημονικής ομάδας έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην ανάδειξη του Κέντρου στην πρώτη θέση Πανευρωπαϊκά, όσον αφορά τις άριστες επιδόσεις της αναπνευστικής λειτουργίας των ασθενών που παρακολουθούνται σε αυτό.