ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ Β΄ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας Τηλέφωνα Μονάδας: 213-2013776, 213-2013771
Γραμματεία: 213-2013777
Email:bmesogiaki@gmail.gr
Συντονίστρια Διευθύντρια Φραγκοδημήτρη Χριστίνα
Διευθυντές Ιουσέφ Ζακελίν
Επιμελητές Α Δρακάκη Καλλιόπη
Σχίζα Βασιλική
Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια Παχουλού Αμαλία

Σκοπός της Μονάδας είναι η πρόληψη, διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των πασχόντων από αιμοσφαιρινοπάθειες και άλλες συγγενείς αιμολυτικές αναιμίες. Η μονάδα μας είναι μια από τις μεγαλύτερες μονάδες της χώρας με >350 συστηματικά μεταγγιζόμενους ασθενείς. Συνολικά παρακολουθούνται στη μονάδα μας >500 ασθενείς πάσχοντες από β Μεσογειακή Αναιμία, α Μεσογειακή Αναιμία, Δρεπανοκυτταρική Νόσο, Σφαιροκυτάρρωση και άλλες κληρονομικές αιμολυτικές αναιμίες. Οι μεταγγίσεις των πασχόντων γίνονται 3 φορές την εβδομάδα (Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή) σε πρωινό και απογευματινό ωράριο, ενώ 2 φορές την εβδομάδα (Δευτέρα και Τετάρτη) πραγματοποιείται εξωτερικό ιατρείο. Στο εξωτερικό Ιατρείο εξετάζονται νέοι ασθενείς και παρακολουθούνται οι μη συστηματικά μεταγγιζόμενοι ασθενείς (Αττικής και Επαρχίας).
Η ηλικία των ασθενών που παρακολουθούνται συστηματικά είναι από τους πρώτους μήνες ζωής μέχρι 60 ετών. Οι ενήλικοι ασθενείς της μονάδας μας είναι οι ασθενείς που διαγνώσθηκαν αρχικά στην Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία» και έκτοτε παρακολουθούνται συστηματικά στη μονάδα μας.
Η αντιμετώπιση των ασθενών περιλαμβάνει:

  1. Τακτικό κλινικοεργαστηριακό έλεγχο
  2. Εμβολιασμούς
  3. Θεραπεία αιμοσιδήρωσης και άλλων επιπλοκών των αιμοσφαιρινοπαθειών σε συνεργασία με καρδιολόγους, ενδοκρινολόγους, ηπατολόγους και άλλους ειδικούς.
  4. Αντιμετώπιση οξέων περιστατικώντων ασθενών (εμπύρετα νοσήματα, λοιμώξεις κλπ)

Δραστηριότητες Μονάδος

  • Συμμετοχή σε μελέτες
  • Συμμετοχή σε Ελληνικά και Παγκόσμια Συνέδρια
  • Εκπαίδευση φοιτητών