Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Τηλ.Κέντρο Νοσοκομείου 21320132000
Γραφείο Νοσηλευτικού Προσωπικού (κλινικής) 2107452118, 2107452116
Γραφείο Ιατρών Κλινικής 2107452121
Γραφείο Νοσηλευτικού προσωπικού (Εξ. Ιατρείων)
Γραφείο Ιατρών Εξ.Ιατρείων 2107452137
Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων (Ραντεβού) 2107452130
Fax 2107452120
Ηλεκτρονική Διεύθυνση keth@paidon-agiasofia.gr

Στελέχωση

Υπεύθυνος: Αντώνης Καττάμης
Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας

ΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Αυγερινού Γεωργία
Αιματολόγος
Επικουρική Επιμελήτρια ΕΣΥ

Βλάχου Αντωνία
Παιδίατρος
Ακαδημαϊκός Υπότροφος
Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας

Κατσιμπάρδη Αικατερίνη
Παιδίατρος
Ακαδημαϊκός Υπότροφος
Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας

Ρηγάτου Ευθυμία
Παιδίατρος
Επιμελήτρια Α’ΕΣΥ

Ρόκα Κλεονίκη
Παιδίατρος
Επιμελήτρια Α’ΕΣΥ

Τουρκαντώνη Ναταλία
Αιματολόγος
Επικουρική Επιμελήτρια ΕΣΥ

Τσίπου Χαρούλα
Παιδίατρος
Ακαδημαϊκός Υπότροφος
Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας

Φιλιππίδου Μαρία
Παιδίατρος
Ακαδημαϊκός Υπότροφος
Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας

Ιλόνα Μπινενμπάουμ
Βιοπληροφορικός

Σταύρος Γλεντής
Βιολόγος

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Γλεντής Σταύρος
Βιολόγος Γενετιστής

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Μπουκουβάλα Χαρά
Προϊσταμένη Κλινικής

ΟΜΑΔΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

 • Ζγκούρη Ευθυμία
 • Τζαννετάκη Αμαλία
 • Μαρκαντώνη Μαρία
 • Παφίλη Γκέλυ

Η Πανεπιστημιακή Ογκολογική Αιματολογική Μονάδα (Π.Ο.Αι.Μ.) / ΚΕΘ παρέχει πλήρη υποστήριξη και φροντίδα σε παιδιά και έφηβους με αιματολογικά και ογκολογικά νοσήματα, καθώς και σε ασθενείς με σύνδρομα γενετικής προδιάθεσης καρκίνου. Πιο αναλυτικά, παρακολουθούνται και αντιμετωπίζονται παιδιά και έφηβοι με νεοπλασματικά νοσήματα, όπως λευχαιμίες, λεμφώματα, σαρκώματα, νευροβλαστώματα, νεφροβλαστώματα, με όγκους εγκεφάλου, όγκους των οστών, σπάνιους συμπαγείς όγκους, ιστιοκυττώσεις, όγκους γενετικών κυττάρων κλπ., καθώς και με μη κακοήθη αιματολογικά νοσήματα, όπως απλαστική αναιμία ή χρόνιες κυτταροπενίες. Παράλληλα, παρακολουθούνται με βάση διεθνείς οδηγίες, παιδιά και έφηβοι με κληρονομικά νοσήματα που προδιαθέτουν σε καρκίνο, όπως η νευροϊνωμάτωση τύπου 1 ή 2, η οζώδης σκλήρυνση, το σύνδρομο Li Fraumeni και άλλα πιο σπάνια γενετικά σύνδρομα.

Η Πανεπιστημιακή Ογκολογική Αιματολογική Μονάδα (Π.Ο.Αι.Μ.) / ΚΕΘ αποτελεί τη μεγαλύτερη αντίστοιχη Μονάδα στη χώρα βάσει του αριθμού αντιμετώπισης αντίστοιχων ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα την τελευταία τριετία. Από τις σημαντικότερες διακρίσεις της Μονάδας είναι η αναγνώριση της από το Υπουργείο Υγείας (ΦΕΚΤεύχος Β. Αρ 4271/22.11.19 ) ως :

 • Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για Σπάνια Νεοπλασματικά Νοσήματα της Παιδικής Ηλικίας, κατ’ αντιστοιχία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αναφοράς ERN-PaedCan
 • Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για Σπάνια Αιματολογικά Νοσήματα, κατ’ αντιστοιχία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αναφοράς ERN-EuroBloodNet
 • Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για Σπάνια Νοσήματα Προδιάθεσης για Καρκίνο, κατ’ αντιστοιχία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αναφοράς ERN-Genturis

Η οργανωμένη φροντίδα των ασθενών συντελείται στα επιμέρους τμήματα της Μονάδας, που περιλαμβάνουν:

 • Κλινική για νοσηλευόμενους παιδιατρικούς ασθενείς και εφήβους με νεοπλασματικά νοσήματα (28 κλίνες)
 • Εξωτερικά Ιατρεία και Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας (10 κλίνες) για παιδιατρικούς ασθενείς και εφήβους με νεοπλασματικά νοσήματα.
 • Στα εξωτερικά ιατρεία πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού τα κάτωθι εξειδικευμένα ιατρεία:
  1.Ιατρείο μακροχρόνιας παρακολούθησης ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα
  2.Ιατρείο παρακολούθησης ασθενών με Σύνδρομα Γενετικής Προδιάθεσης Καρκίνου
  3.Ιατρείο παρακολούθησης / αντιμετώπισης ασθενών με Νευροδερματικά Νοσήματα
  4.Ιατρείο παρακολούθησης όγκων Kεντρικού Νευρικού συστήματος (ΚΝΣ)
 • Διαγνωστικό Εργαστήριο
 • Ερευνητικό Εργαστήριο

Στην αντιμετώπιση των ασθενών συμμετέχουν παιδίατροι και αιματολόγοι με εμπειρία στην παιδιατρική αιματολογία – ογκολογία. Ειδικά οι ασθενείς με νευροδερματικά νοσήματα παρακολουθούνται από το πρωτοποριακό διατομεακό αντίστοιχο ιατρείο, με συμμετοχή ιατρών πολλαπλών ειδικοτήτων, που φιλοξενείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα εξωτερικά ιατρεία της Μονάδας. Η νοσηλευτική υποστήριξη των ασθενών γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό με πολυετή εμπειρία και αφοσίωση στο πάσχον παιδί με καρκίνο. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ασθενών παίζει και η ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους, που επιτυγχάνεται με ειδική ομάδα ψυχολόγων, ψυχιάτρων και κοινωνικών λειτουργών.
Όλοι οι ασθενείς θεραπεύονται βάσει διεθνώς εγκεκριμένων πρωτοκόλλων. Βασική προτεραιότητα στην αντιμετώπιση αποτελεί η χρήση όσο το δυνατόν λιγότερων τοξικών πρωτοκόλλων καθώς και ο περιορισμός στο ελάχιστο των επώδυνων επεμβάσεων, διασφαλίζοντας ωστόσο την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών. Η Μονάδα συμμετέχει μαζί με τα υπόλοιπα ογκολογικά κέντρα της Ελλάδας σε διεθνή πολυκεντρικά πρωτόκολλα θεραπείας και παρακολούθησης. Έχει πρωτοστατήσει στη χορήγηση νέων θεραπειών, συμπεριλαμβανομένων θεραπειών πρώιμης πρόσβασης και στοχευμένων θεραπειών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η οργάνωση της πρώτης θεραπείας με ραδιενεργό MIBG στην Ελλάδα σε συνεργασία με το τμήμα πυρηνικής ιατρικής του νοσοκομείου, καθώς και η συμμετοχή σε πολλαπλές επιχορηγούμενες κλινικές μελέτες, φάσης 1 ή 2. Αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο αναφοράς για νευροδερματικά νοσήματα και νευρο-ογκολογίας.
Τα τελευταία χρόνια, σημαντική είναι και η ερευνητική δραστηριότητα της Μονάδας, που υποστηρίζεται από χορηγίες από Συλλόγους και Ιδιώτες και από ερευνητικά κονδύλια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτύξει επίσημη συνεργασία με κέντρα του εξωτερικού και κυρίως με το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας Καρκίνου (DKFZ) και το KiTZ/Hopp Children Cancer Center of Heidelberg καθώς και το Children’s Hospital of Philadelphia. Η συνεργασία με το DKFZ και η επίσημη συμμετοχή της Μονάδας μας στο διεθνές ερευνητικό πρωτόκολλο INFORM για μοριακές αναλύσεις και στοχευμένες θεραπείες έχει δώσει ελπίδες σε πολλούς ασθενείς από όλη την Ελλάδα, με υποτροπιάζοντα, ανθεκτικά ή σπάνια κακοήθη νοσήματα.
Η λειτουργία της Μονάδας υποστηρίζεται σημαντικά από πολλούς φορείς και ιδιώτες, μεταξύ άλλων τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις «Ελπίδα» «Φλόγα», «Πίστη» και «Καρκινάκι».
Η Μονάδα στεγάζεται στον 1ο όροφο του κτιρίου της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα».