ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
(ΜΕΘ/ΠΜΕΝ)
Τηλ: +302132013401-3, +30213 2013 405
Email: picu@paidon-agiasofia.gr
Προσωρινή Διευθύντρια Μπαρμπαρέσου Χαρίκλεια
Διευθυντές Καλαμπαλίκης Παναγιώτης
Παράσχου Δήμτρα
Γκότση Ειρήνη
Πούλος Παναγιώτης
Επιμελητές Α Καζαντζη Μαρία
Βαγγελακούδη Ελένη
Χρηστάκου Ελένη
Επιμελητές Β Μιχαηλούδη Εύη
Πράπα Μαριλένα
Στράκα Καλλιόπη
Τσιρογιάννη Χρυσάνθη
Μπάνος Λάμπρος
Καρακεκε Ελένη
Χατζηνικολάου Σουζάνα
Κούκου Δήμητρα
Επικουρικοί Επιμελητές Μπουραζάνη Εύη
Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια Βλάχου Ουρανία

Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου λειτουργεί με τη σημερινή της μορφή από το 1996 στον 4ο όροφο. Είναι η μεγαλύτερη Παιδιατρική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της χώρας. Είναι πολυδύναμη γενική ΜΕΘ, δυναμικότητας 10 κλινών που εξασφαλίζει το υψηλότερο επίπεδο ιατρονοσηλευτικής φροντίδας σε σοβαρά άρρωστα βρέφη, παιδιά και εφήβους. Στη Μονάδα νοσηλεύονται παιδιατρικοί, χειρουργικοί και ογκολογικοί ασθενείς όταν απαιτείται στενή παρακολούθηση ή/και υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών και ειδικές παρεμβάσεις και θεραπείες.
Για την υποστήριξη αυτών των ασθενών εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες επεμβατικές και μη επεμβατικές μέθοδοι διάγνωσης και παρακολούθησης (αιμοδυναμική παρακολούθηση, υπέρηχοι, μέτρηση ενδοκράνιας πίεσης, κ.ά. ) , όπως και οι περισσότερες τεχνικές οργανικής υποστήριξης. ( υψίσυχνος και αερισμός NAVA, συνεχής εξωνεφρική κάθαρση, πλασμαφαίρεση κ.ά. )
Η Μονάδα είναι στελεχωμένη με ιατρούς εξειδικευμένους στην Εντατική Θεραπεία με πολυετή εμπειρία στη φροντίδα παιδιών που πάσχουν από σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή ασθένειες , τραύμα ή έγκαυμα.
Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι άριστα καταρτισμένο και έμπειρο στη διαχείριση ασθενών εντατικής θεραπείας.
Εκτός από τη φροντίδα των νοσηλευόμενων στη ΜΕΘ ασθενών, οι ιατροί και νοσηλευτές της Μονάδας αντιμετωπίζουν τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς στα ΤΕΠ, και επιπλέον συνδράμουν και υποστηρίζουν συμβουλευτικά όλες τις κλινικές του νοσοκομείου για σοβαρά περιστατικά.

Πέραν του κλινικού έργου η Μονάδα εκπαιδεύει ειδικευόμενους Παιδιατρικής, φοιτητές Νοσηλευτικής και παρέχει τη διετή εκπαίδευση για εξειδίκευση στην Παιδιατρική Εντατική Θεραπεία.
Τα στελέχη της έχουν ενεργό ρόλο στο επιστημονικό και ερευνητικό «γίγνεσθαι» σε θέματα Παιδιατρικής και Εντατικής θεραπείας.

Η λειτουργία της Μονάδας στηρίζεται στη διεξοδική συζήτηση των περιστατικών στην πρωινή και μεσημεριανή επίσκεψη, με συμμετοχή όλων των ιατρών της ΜΕΘ, στο συντονισμό του κλινικού έργου από έναν από τους διευθυντές και στην αρμονική συνεργασία με τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων του Νοσοκομείου. Μετά το πρωινό ωράριο και στις αργίες , στη Μονάδα εφημερεύουν πάντα δυο ειδικευμένοι ιατροί, σε 24ωρη βάση.

Η οργάνωση και η χωροταξία της Μονάδας δεν επιτρέπει την συνεχή παραμονή των γονιών με τους ασθενείς. Υπάρχει καθορισμένος χρόνος ενημέρωσης των γονέων και επισκεπτηρίου, δυνατότητα για ψυχολογική υποστήριξη αλλά και άμεση επικοινωνία όποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Στον αγώνα για την υποστήριξη της ζωής με κάθε μέσο, οδηγός μας είναι πάντοτε η προάσπιση των δικαιωμάτων του άρρωστου παιδιού και η στήριξη της οικογένειας που δοκιμάζεται.