Κα Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ – Τακτική Καθηγήτρια Παιδιατρικής Παν/μίου Αθηνών
Κα Γ. ΜΟΣΤΡΟΥ – Αναπλ. Διευθύντρια ΕΣΥ
Kα Β. Σπούλου – Λέκτορας Α΄Παιδ. Κλινική Παν/μίου Αθηνών

Η κλινική των Λοιμωδών Νοσημάτων λειτουργεί στο Ν.Π. «Η Αγία Σοφία» και αποτελεί μέλος της Α’ Παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο που βρίσκεται στον περίβολο του Ν.Π. «Η Αγία Σοφία» στο Γουδί (Αθήνα).

Νοσηλεύει μικρούς ασθενείς με λοιμώδη νοσήματα που έχουν παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές. Από το 1988 και μετά, με την έναρξη της επίκτητης ανοσοανεπάρκειας, το τμήμα γίνεται επιπλέον κέντρο αναφοράς του παιδικού AIDS υπο την γενική ονομασία «Τμήμα Ειδικών Λοιμώξεων».

Στις μέρες μας ο τραυματισμός ενός παιδιού από βελόνα προκαλεί μεγάλη ανησυχία τόσο στους γονείς όσο και στους παιδιάτρους. Μερικοί γονείς φτάνουν ακόμα και στον πανικό. Αφορμή για αυτή την ιστοσελίδα αποτέλεσαν τα τηλεφωνήματα που δεχόμασταν στο τμήμα Ειδικών λοιμώξεων του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» από γονείς και ιατρούς μετά από τραυματισμό παιδιών με βελόνα σε υπαίθριους χώρους. Οι φόβοι που εξέφραζαν οι γονείς καθώς και οι συνάδελφοι, ήταν η πιθανότητα μετάδοσης των ιών HBV, HCV, HIV.

Ετσι ξεκινήσαμε καταγραφή των τηλεφωνημάτων βάση ειδικού ερωτηματολογίου , με σκοπό να δημιουργηθεί μια τράπεζα πληροφοριών που θα μας δώσει στο εγγύς μέλλον την δυνατότητα να:

  • καθοριστούν τα ποσοστά μετάδοσης για HBV,HCV,HIV και να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου.
  • δημιουργηθούν κατευθυντήριες οδηγίες για Γονείς και Ιατρούς σε συνεργασία με το τμήμα Ειδικών Λοιμώξεων και του ΚΕΕΛΠΝΟ.
  • υπάρξει κατάλληλη ενημέρωση των Εργαζομένων σε υπαίθριους χώρους και το τι πρέπει να κάνουν στην περίπτωση ανεύρεσης συριγγών ή βελονών σε δημόσιους χώρους

Τα πρώτα αποτελέσματα και συμπεράσματα αποδίδονται στην παρακάτω παρουσίαση όπως αυτή παρουσιάστηκε στο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο του 2006.

Η μελέτη περιλαμβάνει δεδομένα όπως αυτά καταγράφονται στο παρακάτω ερωτηματολόγιο, το οποίο και μπορείτε να κάνετε download, να συμπληρώσετε και να αποστείλετε στο τμήμα μας με σκοπό την συνεχή ενημέρωση της βάσης δεδομένων που θα μας οδηγήσει σε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Μετά την συμπλήρωσή του μπορείτε να το στείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση infectdis@paidon-agiasofia.gr  υπόψιν Κας Γ.Μοστρού.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία σας.